Ana içeriğe atla

Muhtemel senaryo

Lafa ortasından başlayayım: Kim ne derse desin, 13 milyon kişinin yaşadığı 11 ilde yıkıma yol açan deprem nedeniyle seçimlerin zamanında yapılmayabileceği ihtimalinin son derece kuvvetli olduğunu düşünüyorum.

Erdoğan'ın "Benim bir yıla ihtiyacım daha var" sözünden ve Bülent Arınç'ın salvolarından, iktidarın niyetinin seçimlerden kaçmak olduğunu anlayacaksak eğer, muhalefet için en kötü senaryonun gerçekleşmek üzere olduğunu varsaymalıyız. Bu durumda da, doğru adımlar atılamadığı takdirde, 20 yıldan bu yana ülkeyi AKP'nin yönetmesinin önüne geçemeyen muhalefetin, en sonunda açık bir anayasa emri olan seçimlerin yapılmasını bile sağlayamaması, aczi ve yine her zamanki beceriksizliği ile vatandaşın önüne sandığı bile koyduramaması gerçeği ile karşı karşıya olabiliriz.

Depremden önce dahi, yani daha seçimlerin önünde bir engel yok ve 6'lı masa koltuk paylaşımı derdindeyken, iktidarın seçimlere dönük birçok seçenek arasından birden fazla oyun planı olduğu, bu seçeneklerin hangilerinin hangi şartlarda uygulanabileceği üzerine fikirlerimi değişik başlıklar altında yazdığım yazılarda ifade ettiğim için burada yeniden tekrarlamaya gerek görmüyorum. Şu an geldiğimiz aşamada (Erdoğan'ın işine gelen buysa) seçimlerin mücbir sebep gerekçesiyle erteleneceğini, ancak bunun gerekçesinin görünürde siyasi bir karar gibi değil de hukuki bir meşruiyeti olan bir yargı kararı üzerine inşa edileceğini düşünüyorum.

Öne çıkan en muhtemel senaryo, Anayasa gereği seçimi yapmakla görevli YSK'nın seçim takvimini başlatması, kamuoyu uzun süre oyalandıktan sonra ve seçim tarihine çok yaklaşıldığı bir sırada depremden etkilenen 11 ildeki ağır yıkım nedeniyle nüfus ve seçmen kayıtları ile sandık bilgi ve güvenliği gerekçelerini öne sürerek "Ben bu seçimleri yapma görevimi yerine getiremiyorum" demesini yüksek bir olasılık olarak görüyorum.

Bunun arkasından ise muhakkak Türkiye uzun bir anayasa ve hukuk tartışmasına sürüklenecek, YSK kararı Anayasa Mahkemesine taşınır mı, (bireysel başvuruyla) Anayasa Mahkemesi başvuruyu ne zaman inceler ve YSK kararını Anayasaya aykırı bularak iptal ederse ne olur, YSK bu durumda ne yapar, yine hiçbir şey yapmazsa kimin nerede ne derece hukuki sorumluluğu vardır gibi tartışmalar esnasında seçim ne zaman yapılır, konuşan konuştuğuyla, tartışan tartıştığıyla, muhalefet ise alıştığımız aksiyonsuz söylemleriyle kalacak, atı alan Üsküdar'ı yine geçecektir.

Dolayısıyla muhalefetin, "Seçimler ertelenemez. Anayasa suçu olur. Yüce divanda yargılanırlar" gibi içi boş açıklamaları bir tarafa bırakıp, eğer seçimlerin gerçekten zamanında yapılmasını istiyorlarsa, YSK eliyle gelecekte bir oldu bittiyle karşılaşmamak adına, Erdoğan'ı seçim yapmaya mecbur bırakacak yapıcı ve yaratıcı çözümleri şimdiden üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çözümlerin ne olabileceğiyle ilgili birçok fikir öne sürebilirim ancak akılları kendilerine fazlaca yettiğinden olsa gerek pek kimseyi dinleme alışkanlığı olmayan 6'lı masa mukimlerinin çözümü kendilerinin bulmalarını beklemek zorundayız gibi görünüyor. Keza YSK'nın işini YSK'nın yerine yaparak nüfus ve seçmen listelerini ve adreslerini derleyip toparlayacak bir organizasyon oluşturmak, sandık bilgi ve güvenliğine ilişkin somut çalışmalar yapmak ve YSK'nın muhtemel tüm gerekçelerini daha öne sürmeden elinden almak gibi teorik bir çözüm bulunsa dahi bu çözümü uygulayacak bir örgütlenme bugünün muhalefetinde var mı bilemiyorum. Umarım düşünürler, yaparlar ve beni haksız çıkartırlar demekle yetineyim...

Yazılarımı takip edenler, ülkede 20 yıldan bu yana süren AKP iktidarının Erdoğan'ın başarısına değil, muhalif gibi görünen parti ve siyasetçilerin beceriksizliğine dayandığını düşündüğümü biliyorlardır. Dolayısıyla bu muhalefetin egemen olduğu mevcut siyaset düzleminde, Erdoğan'ı köşeye sıkıştıracak yapıcı ve yaratıcı bir çözümler önerecek kapasite üretilebilmesine dair pek umudum olmadığını da biliyor olmalılar.

Elbette bunun en önemli sebeplerinden biri, şimdi muhalefette olan partilerin içinde bulunan siyasetçilerin geçmiş iktidarların birer parçası olarak o dönemde iş başındayken yaptıkları ve tekrar iktidara geldiklerinde ise yapacaklarını vaat ettikleriyle, ülkenin içinde bulunduğu kötürüm denilebilecek şartlarda dahi seçmenin çoğunluğunu ikna edip, sandık eliyle Erdoğan'ı kulağından tutup indirebilecek bir irade ortaya koyamamasıdır. Zaten Kılıçdaroğlu'nun daha Ocak ayı içinde "AKP, bizim terk ettiğimiz CHP'dir" açıklaması her şeyi anlatmaya yetiyor da artıyor bile. Yukarıda verdiğim örnekteki gibi bir kapasite üretilebilse dahi bunu uygulayacak kadroların olmadığını, olan kadroların iktidarla aynı şekilde liyakat değil sadakat üzerine kurulu olduğunu da bilmiyor değiliz.

Dönüp dolaşıp geldiğimiz noktada toplum, zaten var olan yoksulluk, üzerine gelen deprem ve arkasından gelen ve benim üzerinde konuşmanın dahi anlamsız olduğu skandal üstüne skandalların ardından hiç olmadığı kadar barut fıçısına dönmüş durumda. Seçimlerin bir yıl sonra yerel seçimlerle birleştirilerek yapılması, muhalefet içerisindeki bazı aktörlerin de işine geliyor olabilir. Dolayısıyla YSK eliyle bir fiili durum yaratılarak seçimin bir yıl ertelenmesine yine göstermelik tepkiler gösterilmesi, bu barut fıçısının yanında ateş yakmakla eşdeğer olacaktır.

Bir seçim daha kaybedilmesi, yahut iktidarın zamanında (bir yıl sonra değil) seçim yapmaya zorlanamaması halinde oluşabilecek olan tsunami etkisi tepelerde saklananları dahi sürükleyebilir, aman dikkat.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CHP'de nasıl kurultay delegesi olunuyor?

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türkiye'deki tüm il kongrelerini, 4-5 Kasım tarihleri arasında yapılacak kurultaya giden yolun taşlarını döşemeleri sebebiyle yakından izliyor, kimlerin başkan, kimlerin kurultay delegesi yapıldığını isim isim takip ediyorum. Bu ilgim, illerde oluşturulan kurultay delegasyonunun zihni kolonlarını inceleyerek bu inşa sürecinin sonucunda ortaya çıkacak yapının kurultayda nasıl bir irade ortaya koyacağını ve dolayısıyla oluşacak iradenin partinin iktidar olamama sorununa çözüm üretip üret(e)meyeceğini anlamaya çalışmaktan kaynaklanıyor. Adana kongresi henüz yapılmadığı için kimin il başkanı ve kimlerin de kurultay delegesi olacağı henüz listelenmemiş durumda. Buraya (Adana'ya) ilişkin söz hakkımız baki kalmak kaydıyla merak edenler için ifade etmeliyim ki, tüm Türkiye'de, öteden beri hep olduğu gibi, kongrelerde maalesef çok az siyaset konuşuluyor. İllerdeki kongrelerde temel motivasyon, kalemi elinde bulunduranların aldıkları temsil vekâletinin

Kalıp

Herhalde dünyadaki, ülkemiz, bölgemiz ve hatta şehrimizdeki bütün zenginliği paylaşan bir avuç kişinin en büyük korkusu, bir gün, neyi nasıl düşüneceğimizi, neye nasıl tepki vereceğimizi; neyin ahlaki, neyin kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğuna dair zihnimize çizdikleri sınırları aşmaya cüret edebileceğimiz olmalı...   Korkularının bir gün gerçeğe dönüşmemesi için ise, yerelden başlayarak bütün yerküreye yayılmış televizyonları, gazeteleri, sosyal medyaları, haberleri ile her saniye neye gülmemiz, neye üzülmemiz ve hatta nasıl eğlenmemiz gerektiğine dair alt metinlerle dolu filmler, belgeseller, diziler çekip yayınlıyorlar. Bu sınırları zorlayanları terörist, farklı düşünenleri 'aşırı uç' olarak ilan edecek kanaat önderleri yaratıp besliyorlar. Kendilerine muhalif olanların bir kısmını deli olarak damgalayıp toplum dışına, kanun diye yazdıkları talimnamelere uymayanları da çıkarlarını korumak için tesis edilmiş mahkemeler eliyle cezaevlerine atıyorlar. Bütün bu işleyiş

Deli gömleği...

Yerel seçimler, bir çoğunu yakından tanıdığım çok sayıda ismin yeniden yahut ilk kez seçilerek belediye başkanlığı koltuğuna oturmasıyla, benim de üyesi olduğum CHP'nin 'zaferiyle' sonuçlandı. Bu vesileyle seçilen herkesi kutluyor ve başarılar diliyorum. ... Yerel seçimlerde yurttaşların tercihlerini belirleyen temel dinamiğin, emekli maaşlarının ve asgari ücretin enflasyona yenik düşmesi sonucu iyice hissedilir hale gelen yoksulluk olduğu görülüyor. Seçilen belediye başkanlarının ücret artışları noktasında ellerinden bir şey gelmeyeceği bilinerek yapılan bu tercihi ise biriken öfkenin bir sonucu olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu durumda bu öfke patlamasının sofralara tek etkisi (o da olursa), yoksulluğun etkilerini ancak hafifletebilecek olan sosyal yardımların muhalif belediyeler kanalıyla arttırılması olabilecektir. Yerel seçim sonuçlarını, bir yönüyle ve kısmen, genel iktidara yürümesi için CHP'ye verilen bir avans olarak görmek mümkün. Milli görüş’ün yerelden gen