Ana içeriğe atla

Bu mu yani Akif abi, 50 yıllık mücadelenin sonucu?


Sabahları çorba verme fikri kimden çıkmış ve ikna etmişse,  Seyhan Belediye Başkanı Sayın Akif Kemal Akay öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı semt olan Beyazevler bölgesindeki Duygu Kafe yakınında bunu uygulamaya geçirdi. Haberleri yayın organlarında okudum.

Biliyorsunuz dindeki sadaka, zekat dayanışması, mülksüzleştirilip yoksullaştırılan toplumlarda ekonomik bir etkinlik haline dönüştü.

100 yıl önce İngiltere’de kırdan kente göç ile ortaya çıkan kitlesel yoksulluk ve açlık, Kilise öncülüğünde günde bir tas sıcak yemek ve yatacak bir yer verilerek kontrol edilmeye çalışılmış, bunun meşruiyeti de parlamentonun ‘ Düşkünlük yasası’ ile sağlanmıştı.

(İngiltere’de) feodalite çözülüp, topraksız kalan köylüler şehirlere göç edince,  herkesi istihdam edecek kapasiteden uzak olan sistem, önce kente gelenleri geri göndermeye çalışmış, olmayınca ‘speenhamland’ adı verilen yasayı çıkarmış ve bu yasa ile sıcak yemek ve yatacak yer bulanlar günde 16 saat çalışan ama aldıkları ücretle düşkünler  yasasından yararlananlardan daha kötü şartlarda yaşayabildiklerinden, işçiler işlerini bırakıp o yasadan yararlanmaya başlamışlardı.

Araştırmacılar düşkünler yasasının yürürlükte kaldığı 50 yıl boyunca bir emek piyasasının oluşamamış olmasını, insanların ’ dilenerek yaşamayı, çalışarak yaşamaya’ tercih etmesine bağlıyorlar.
Dolayısıyla bu yasa kırdan kopup gelen topraksızlaştırılan köylünün ‘özgürleşmesini’ engelliyor onu birer düşkün-dilenci haline getiriyordu.

Kilise- Cami ya da başka bir dinin, yoksulluğun öldürücü darbesine karşı insanları sadakalarla yaşama bağlamasına bir başka örnek ise dünyanın en zengini olan Almanya’dan; Her gün yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi sıcak yemek kuyruğunda sıraya girip karnını doyuruyor.

Bizden örnekler ise her gün gözümüzün önünde yaşanıyor; Devletin din gücü Diyanet, sadaka için formül üreterek, Müslümanları servetinin yaklaşık 40’ta 1’ini sadaka olarak dağıtmaya teşvik ediyor.

Sadece dinsel buyruklar değil düzenin hizmetinde olan; Parlamentomuz da öyle!

100 yıl önce İngiltere’dekinin bir benzeri ama daha kibar adlarla bizde de 1999 yılındaki büyük mülkiyet transferi gerçekleştirilen yasalar çıkarılırken, mülksüzleştirilen kitleleri yönetebilmek için Dünya Bankası kaynaklarından fonlanan para ile çeşitli adlar altında üretmeme- çalışmama karşılığında, düzene isyan etmeme rüşvetleri dağıtılmıştı.

Bu yasalar hala duruyor ve işlev alanı her geçen gün genişletilerek yoksulluk yönetilmeye çalışılıyor.

Ramazan aylarında kurulan çadırlarda verilen-yenilen yemekler artık inananların toplu iftar açma geleneği yerine özellikle yoksulların bir ay boyunca karınlarını doyurabildikleri merkezlere dönüştü.

‘Gerekçe ne olursa olsun aç ve açıkta olanların karnı doyuyor, sabah okula aç giden üniversite öğrencilerine bir tas çorbayı çok mu görüyorsun, bunları anlatarak’ diye düşüneniniz olabilir ama hemen celallenmeyin.

Ben buna karşı değilim.

Aksine de hiçbir insanın aç ve açıkta kalmadığı, herkesin karnının tok ve sıcak bir yatak hakkı olduğuna inanlardanım.

Ama hayır, isyanım var...

Düşkünleştirilen öğrencileri zekatla, sadaka ile karnını doyurup, hayır dualarını da alarak okula yolcu etmek bu düzene ikna olmayan öğrencileri de okulda coplamak, ancak bu düzenin çözümüdür.

Yaşamı boyunca bu düzenin ne olduğunu bilen ve anlatan; şimdi bunu değiştirme ve ispatlama şansı olan, Cumhuriyetin bütün kazanımlarıyla, yerel iktidar olanaklarıyla, yetişmiş aydın ve yurtsever kadrolarıyla koskoca Seyhan Belediye Başkanı Sayın Akif Kemal Akay’dan, bir zamanlar halkımızın gönül köprüsü iken, muktedirlerce kirli düzeni meşrulaştırmaya alet edilmeye başlanan zekat ve sadaka kurumuna karşı,  çürütülen üretim ve dayanışma değerlerini yeniden yaşama geçirmesini beklerken, bir sabaha karşı, soğukta, çorba kazanının başında fotoğrafını görünce…

‘Bu mu yani Akif abi 50 yıllık mücadelenin sonucu?’ yerine geçsin bu yazdıklarım…

                      

Yorumlar

  1. Çorba dağıtmak yerine ihtiyaç sahibi öğrencilerimize her ay düzenli burs verseler,otobüs ulaşım kartı verseler belediyelerimiz çorba kuyruğu oluşturmasalar...Sonuçta bu çorba bedava pişipde gelmiyor buraya ,bir kısmı yenilip,içilirken bir kısmıda çöpe gidiyordur, öyle yada böyle bu çorbayı pişiren şirket parasını alır. Mesela bir kase çorba 5 TL mi? 30×5=150 TL
    150 TL direk olarak ihtiyaç sahibi öğrencilerimize verilse aylık ulaşım giderlerini karşılamaz mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beşiktaşlılar üzülmeyin, ADS sizin için de var...

Süper liği takip eden futbol taraftarları arasında Beşiktaş'ın küme düşmesi neredeyse kesinleşmiş ADS'ye yenilmesi futbol ile ilgili ilgisiz bir çok kesimde dikkat çekmiştir. Bu yenilgiye şaşıran ve de özellikle üzülenler çoğunluktadır. Ama şaşıran ve üzülenler başta olmak üzere herkesin bilmesi gereken bir gerçek var ki Beşiktaş sadece bir futbol kulübüne karşı değil çok zor zamanlarda ve ancak tarihin belli dönemlerinde vücut bulabilecek bir şehrin ruhuyla karşılaştı. Ortaya çıkan sonuç da bunun karşısındaki için kaçınılmaz olacaktı. KİR, SUÇ; FUTBOL Yok, 1932'den 1968'e kadar Portekiz'in idaresini elinde tutan faşist diktatör António de Oliveira Salazar'ın rejiminin fado ve fatima ile birlikte üç dayanağından biri olduğu gerçeği ile özdeşleşen futbolu kutsayacak değilim.. (Portekizce: três F de Salazar) Futbol'un, kulüpler arasındaki karşılaşmalarının skor dışındaki gri alanına yoğunlaşıldığında, kendini ya da otoritesi için kitlelerde meşruiyet arayanlar...

CHP'nin Üye ve Delegelerini Düşkün mü Sanıyorsunuz?

Bu yazı, CHP üyeleri ve delegeleri başta olmak üzere herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Mutlaka okumanızı isterim. Bunun için de partide kayıtlı bulunan 45 bin kişiye özel olarak SMS aracılığı ile gönderdiğimi baştan söyleyeyim. Bir çok gazete, haber sitesi başta olmak üzere bir çok mecrada yayınlanıyor. Ayrıca kendi kişisel imkanlarımla diğer kanallardan da okunması için Türkiye çapında paylaşıyorum. Konumuz özelde delegelik genelde ise siyaset kurumunu, düşürüldüğü düzeyden kurtarma, aslında itibarını koruma ve iade etme arayışı aynı zamanda. Siyaset, işinde gücünde, siyasetle uzaktan yakından alakası olmayan herkesin de yaşamını her alanda direkt etkilediğinden, kimse bu konu beni ilgilendirmiyor diyemez. Bu giriş ile birlikte hemen CHP de delege olmayan, yazılmayan, yazılamayanları kutluyorum. En azından isteyip de yazılmadılarsa da, kendilerinin bir talebi ve çabası olmadıysa ve bilerek ve isteyerek 'bu orta oyununun figüranı olmam' diyerek kenarda duranla...

Kılıçdaroğlu'nun Zihnindeki Yük!

Bazı anlar vardır; zihninizdeki soru, bir dağı sırtlayıp kilometrelerce öteye taşımaktan daha ağır gelir. Umut etmek istiyorum ki, Sayın Kılıçdaroğlu böyle ağır bir yük taşımıyor! Çünkü aşağıda aktaracağım açıklaması ile zihinlere taktığı sorular, kendilerini değersizleştirmiş olanların sadakatini satın aldıklarından oluşturan, cahil Belediye Başkanlarına işaret ediyor. Çocuksu bir özgüven eksikliğinden kaynaklı, zayıflık patolojisi içindeki başkanlar, övgüleri gerçek sanıp içselleştirerek her türlü hataya açık olabilir. Aralarında Adana'nın da bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Mersin gibi nüfusun ve milli gelirin neredeyse yarısına yakınını temsil eden 11 Büyük Şehir Belediyesi kendi atadığı Başkanların yönetimindeyken 'Belediyeleri rant dağıtım merkezi olmaktan çıkarmalıyız' diyen sayın Kılıçdaroğlu neden böyle bir açıklama yaptı? Bu açıklamayı yapmadan önce partili belediye başkanlarına özel olarak bunları söylediğini düşünmemiz gerek; çünkü kamuoy...